Öländsk dvärghöna

Hösten 2007 fick 2 tuppar och 5 hönor, (varav en hade med sig två små tuppkycklingar) åka överfull turistbuss från Boråstrakten och hem till Billsta.
Ibland måste man bara ta chansen, På den tiden jobbade jag som reseledare och hade upptäckt att just runt Borås fanns det 3 olika genbanker med Öländska dvärghöns, precis den ras jag ville få tag på. 

Alla svarade först nej, allt var sålt, alternativt hade de inte haft kycklingar på flera år och tyckte inte att de hade något att sälja. Men hur det var fick jag ta två gamla fina hönor från Klas Hagborg och två hönor och två tuppar av lite äldre modell från Börje Brorson. Alla dessa är av Asklunda stam. Jag kunde dock inte låta bli att ta en ung fin höna med sprakande färger och två fenomenalt fina tuppkycklingar från Miles Mogren trots att dess är av Pertgärde stam. Jag vet att meningarna går isär huruvida stammarna ska blandas eller ej, men det fick bli så för min del. 

Mina erfarenheter av Ölänningarna är att de är lugna och sociala. Det går lätt att ha många tuppar, de är inte så påstridiga med hönorna eller aggressiva mot varandra. Dessutom är de mycket duktiga äggläggare och ruvare. De lägger visserligen små ägg, ca två stycken på ett normal stort ägg. Men å andra sidan så vet jag inte vad dessa hönor lever på???? De äter nästan ingenting jämfört med Hedemororna som tycks glufsa i sig mat ohejdat i jämförelse.
Men även det beror naturligtvis på vad man jämför med. En kompis som har en flock med Hedemora och en blandad flock med värphybrider och div. andra raser tycker att Hedemororna inte äter något alls........

Den här rasen tillhör en av de lantraserna som mest behöver fler bevarare, ofta har jag varit ensam norr om Uppsala och vi har genom åren snittat på ett 30-tal genbanker fördelat över Sverige. Något som för mig är helt oförklarligt då det här är en helt underbar, fantastisk liten höna. I och för sig är det inte mycket till stek om man är intresserad av att fylla frysen med tupp. Å äggen är små, men ska man baka så tar man helt enkelt ca 2 per ägg i receptet. Men de är enligt mitt tycke väldigt produktiva och lättfödda så de fyller med råge sin funktion.