Alpackorna

Sydamerikas lyxiga fiberproducent.

Kan bli annat än kär när man ser dessa tokroliga ullbollar. Inte jag i alla fall och med tanke på hur mycket prylar det finns med alpackamotiv idag är jag långt ifrån ensam.

Som fibernörd med förkärlek för mjuka gosiga fibrer tickar alpackan i den checkboxen med råge.
Man säger att de har 22 naturliga basfärger med minst 250 olika nyanser och naturligtvis kan man skapa oräkneliga egna färger då de lätt låter sig infärgas. Så de fyller de mina behov av variation på ett mycket tillfredställande sätt.

2017 flyttade 3 äldre "sällskapshingstar" in, oläpliga för avel av olika orsaker men trevliga som just sällskapsdjur. Redan året därpå flyttade min avelshingst Indygo in och några ston. Sedan har fler ston och hingstar flyttat in, 4 hingstföl har fötts och laman Phaxi fick vi ha hos oss i några år. Men som oftast när man börjar med äldre djur har vår tid med Phaxi och alla våra första hingstgubbar tyvärr avslutats. Men sådant är livet som djurägare, de kommer och de går.

Som vanligt fastnar jag för det som är liiite udda och ovanligt eller "fel". Så givetvis kärade jag ner mig lite extra i de multifärgade appaloosa-alpackorna. Ovanliga i hela världen och väldigt ovanliga i Sverige. På grund av detta köpte jag min avelshingst som med stor sannoliket kunde bära på prickfisgenen även om han själv är bay black och efter några år fick jag möjlighet att köpa Flora från Angermanna som har en appaloosafärgad far. 
Ni kan ana min totala lycka när deras första föl tillsammans visade att mitt "recept" för prickiga föl fungerade och de producerade Findus en Harlequin appaloosafärgad liten hingst 2022.